Lofoten 19 Augusti

Skriven av Jimmy Lestander. Publicerad i Resor

lofoten2019

Dag 1 Skellefteå - Fauske, 44 mil

Avresa från Skellefteå Busstation kl. 08.15 för till vårt grannland i väster.

I Arjeplog besöker vi Silvermuseet. Samlingarna skildrar ortens historia från förhistorisk tid till nutid. Samernas och nybyggarnas liv levandegörs i olika utställningar. I ett av rummen visas bl.a en av världens största samlingar av samiska silverföremål. Museets namn kommer av Nasafjälls silververk som åren 1635-1659 och 1770-1810 var verksam i området. Museet grundades av Einar Wallquist. Han var läkare i Arjeplog under ca 40 år. Wallquist hade stort intresse för historia och började han samla gamla föremål från orten. 1965 donerade Einar Wallquist sin unika samling till Arjeplogs kommun och var sedan själv verksam i museet under sin livstid.

Vi stannar för raster på lämpliga platser innan vi kommer fram till Fauske ca. 18.30. Incheckning och middag.

 

Dag 2 Fauske - Svolvaer, 17 mil

Tidig avresa från hotellet. I Bognes går vi ombord på fär-jan kl 10.30 för en timmes färd till Lödingen.

Vi börjar vårt besök på Lofotenakvariet i Kabelvåg. Här fnns de festa arter av fsk, kräftdjur och marina djur som fnns i vatten runt Lofoten. I utomhuspooler fnns bl.a sälar. Åter till Svolvaer därefter för incheckning och fritt i den centrala delarna innan middag på hotellet.

 

Dag 3 Utflykt ute på Lofotoen
Idag gör vi en utflykt för att från bussen uppleva lite mer av Lofoten. Väder och vind kommer att styra över vilka natursköna platser vi får uppleva. Äter en gemesam lunch. Vi kommer att besöka Vikingmuseet i Borg. Lofotr Vikingmuseet är ett historiskt museum baserat på en rekonstruktion och arkeologisk utgrävning av en viking-hövdingstorp på ön Vestvågøya i Lofoten skärgård i Nord-land, Norge.

 

Dag 4 Svolvaer - Kiruna

i lämnar Lofoten och styr norrut. Vid Tjeldsunds Kro äter vi en gemensam lunch. I Narvik besöker vi Krigsmuseet. Narvik krigsmuseum är idag ett modernt och nytt krigs-museum med arkitektoniska och interaktiva upplevelser, där norra norra krigshistoria samlas under ett tak. Med totalt 1600 kvadratmeter spridda över tre våningar är det inte bara Narviks slag, men en omfattande presentation av krigshistorien i norra Norge. Utställningarna är base-rade på den tyska attacken på Narvik och Norge 1940 och de följande fem år av krig och ockupation. Bussen tar oss därefter efter Nordkalottvägen via Riksgränsen, Abisko med Lapporten i fjärran till Kiruna. Vi checkar in på hotellet och får därefter middag.

 

Dag 5 Kiruna - Skellefteå

Detta utpräglade gruvsamhälle, beläget mellan de två bergen Luossavaara och Kiirunavaara, är just nu i föränd-ring. Staden grundades 1900 av den dåvaranden dispo-neten i LKAB, Hjalmar Lundbom. Vi får höra berättas om både dåtid och just nutid, då staden förfyttas öster om den nuvarade stadskärnan. Vi lämnar Kiruna och styr söderut.

Vi stannar för gemensam middag och beräknas åter i Skellefteå kl 18.30

  • Bussresa i modern turistbuss.
  • 4 nätter i delat dubbelrum inkl halvpension f.r.o.m middag dag 1 t.o.m. frukost dg 5. Lunch dag 3 och 4
  • Entreer och visningar enl. program.
  • Reseledare
  • Valuta NOK
  • Pass ej nödvändigt för nordisk medborgare, men medtag giltig legitimation


8795:-


 

 


Enkelrumstillägg: 1970 kr Avbeställningsskydd kostar 200kr, se allmänna resevilkor
Boka tidigt rabatt: om 150:-/person vid bokning före 15/4 på resor om 4 dagar eller längre
 
HOTELL
Scandic Fauske Hotel,
Storgatan 82 Fauske +47 75 60 20 00,www.scandichotels.se
Thon Hotel Lofoten, Torget, 8300 Svolvær, +47 76 04 90 00 www.thonhotels.com
Scandic Ferrum Lars Janssongatan 15, Kiruna, 0980-398600, www.scandichotels.se

Taggar: Norge, Lofoten, Kultur

Skriv ut

Читать электронный журнал Космополитен, Бурда и другие.